New Scientist ⟩ Uuring: QAnon on nagu mittekanooniline religioosne tekst

, New Scientist, kaasautor
Copy
Mitme autori kombinatsioon Q taga meenutab viisi, kuidas on loodud mittekanoonilised religioossed tekstid.
Mitme autori kombinatsioon Q taga meenutab viisi, kuidas on loodud mittekanoonilised religioossed tekstid. Foto: Cheney Orr

Analüüsides pea 5000 veebipostitust, mille autor on salapärane Q, keda peetakse paremäärmuslaste vandenõuteooria QAnoni pooldajate juhtfiguuriks, jõuti järeldusele, et postitused on tehtud mitme erineva isiku poolt. «Kvantitatiivselt ei ole olemas vaid üht Q-d,» ütleb Jeremy Blackburn Binghamtoni ülikoolist New Yorgis.

Kõnealune vandenõuteooria on juba ammu ümber lükatud. Seda levitavad nn Q-tilgad ehk sõnumid inimestelt või inimeselt, kes nimetab end Q-ks ja väidab, et alates 2017. aasta oktoobrist on USA valitsuses toimunud tõsine nn puhastamine julgeolekujõududes. Sõnumites on väidetud, et tollane USA president Donald Trump võitles suurfirmade, meedia ja valitsusega seotud pedofiilide salaliiduga.

Blackburn analüüsis koos oma kolleegidega 4949 postitust, mis ajavahemikul 2017-2020 postitati kuuele veebilehele, mis väidavad end edastavat Q sõnumeid. Teadlased analüüsisid kirjutiste stiili, et näha, kas postitustel on üks ja sama autor. Analüüsist selgus, et nii see ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles