New Scientist ⟩ Tulevase lapse tervist mõjutavad ka isa elustiilivalikud

, New Scientist, kaasautor
Copy
Mehed on üldjuhul vähem teadlikud, mil määral nende toitumine viljastamisprotsessi mõjutada võib. Pilt on illustratiivne.
Mehed on üldjuhul vähem teadlikud, mil määral nende toitumine viljastamisprotsessi mõjutada võib. Pilt on illustratiivne. Foto: Maxim Shemetov

Mehe keha on teaduses justkui norm. Läbi ajaloo on peaasjalikult just mehi ja isaseid loomi uuritud selleks, et mõista milline on hea või halb tervis ning kuidas erinevaid haigusi ravida. Kuid on üks erand – nimelt kõik, mis puudutab paljunemist.

Ajalooliselt on paljunemist käsitletud kui naiste kehade määravat omadust, lausa niivõrd, et teised naiste tervise aspektid on tihtilugu tähelepanuta jäänud. Näiteks ei suudeta naistel siiamaani südamelihase infarkti eriti täpselt tuvastada – seda diagnoositakse lausa 59% juhtudest valesti, kuigi südame-veresoonkonnahaigused on naiste peamine surmapõhjus.

Samal ajal on vaeslapse rollis meeste reproduktiivtervise alased uuringud. Alles hiljaaegu on meeste panust viljakuses, nurisünnitusriskis ja lapse pikaajalisi terviseriske silmas pidades rohkem käsitlema hakatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles