New Scientist ⟩ Hiina on loonud toimivaid tehismaailmu, et Kuul ellu jääda

, New Scientist, kaasautor
Copy
Arizona kõrbesse 1990. aastatel loodud Biosphere-2 eksperiment kukkus läbi - tehislikult loodud ökosüsteem ei taganud välise abita seal elavatele bionautidele eluks vajalikke tingimusi.
Arizona kõrbesse 1990. aastatel loodud Biosphere-2 eksperiment kukkus läbi - tehislikult loodud ökosüsteem ei taganud välise abita seal elavatele bionautidele eluks vajalikke tingimusi. Foto: Dr. Starbuck (CC BY 2.0)

Elu tugisüsteemideks loodud tehislikud biosfäärid on nüüdseks suutelised ringluses hoidma piisavalt hapnikku, vett ja toitu, et inimesed saaksid sellistes aastaid elus püsida.

Kaks neljast inimesest koosnevat rühma elasid Hiinas suletud keskkonnas nimega Yuegong-1 ehk Kuupalee-1 kokku aasta aega, kusjuures üks grupp veetis rekordilised 200 päeva rajatises ilma igasuguse välise abita ning nad oleks vastu pidanud isegi kauem. Projekti eesmärk on luua Hiina Kuu-baasidele vajalik elu tagamise tehnoloogia.

Need katsed lõppesid juba 2018. aasta mais ning uuringu üksikasju on tänaseks ka avaldatud. Teadlaste väiteil said vabatahtlikud tehiseliukeskkonna katsetes osalejad 98% eluks vajalikest materjalidest taaskasutusest ning loodud aineringetest ning ainult 2% lisandus väljastpoolt. Viimase hulgas olid seemned, tualettpaber ja puhastustarbed.

Need on seni parimad tulemused selliste autonoomsete elukeskkondade loomisel. «Oleme jõudmas väga lähedale heaks nimetatavale tasemele,» ütleb Christophe Lasseur, kes juhib Euroopa Kosmoseagentuuri tegevusi MELiSSA projektis, millega arendatakse regeneratiivseid elu tagavaid süsteeme. Sellised süsteemid ei suuda elu veel tähtajatult toetada, kuid suudavad seda sellegipoolest «pika aja jooksul» teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles