Tehisintellekt teeb energiabilansi positiivseks

Copy
Projektis arendatakse molekulaarse simulatsiooni, orgaanilise sünteesi ja tehisintellekti abil platvormi, et tõhusalt tuvastada saasteaineid ning kujundada ja toota uusi seadmeid nende reoveest eemaldamiseks. Pilt on illustratiivne.
Projektis arendatakse molekulaarse simulatsiooni, orgaanilise sünteesi ja tehisintellekti abil platvormi, et tõhusalt tuvastada saasteaineid ning kujundada ja toota uusi seadmeid nende reoveest eemaldamiseks. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Linnaelanike osakaalu kasvuga kasvab ka vajadus säästva energia- ja veemajanduse järgi. Puhta vee kättesaadavusest sõltub suuresti ka tulevane majandus ja riiklik julgeolek.

Chicago ülikooli teadlased on koos oma partneritega probleemi lahendamiseks võtnud appi tehisintellekti. Kahe uue projektiga katsetatakse viise, kuidas nutikate süsteemide abil toitaineid ja puhast vett taastada ning ühtlasi kokku hoida energiat.

Kolme aastaga üritatakse olemasolev Ameerika Ühendriikide reoveepuhastussüsteem muuta intelligentseks veevarude taastamise süsteemiks, mis riiklikul tasandil energiabilansi positiivseks muudab. Veetagastussüsteem teeks keskse veevarustuse ka Chicago lõunapoolsete alade ja Suure järvistu piirkonna elanikele kättesaadavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles