Kui palju sa kuu peal kaalud?

Copy
Lahti lasta on jube! Ja äge!
Lahti lasta on jube! Ja äge! Foto: Kristina Herodes

AHHAA teaduskeskus Tartus on koroonaaja suletud uste varjus valmis nikerdanud tuliuue ja põneva näituse. Teemaks on gravitatsioon, loodusnähtus, mis saab enneolematult hästi läbi valgustatud. Ning mis eriti põnev – ei mingit tuima teaduslikkust, see on tõeline seiklus, mis lööb adrenaliini lakke ja paneb julguse proovile.

Niipea kui autouksed avanevad, tormab kolm kratti juba autot üles vinnama. Sikutavad-sikutavad ja ennäe – masin kerkib! Juba ongi rattad õhus. Ehkki teisel pool tolkneb vaid kolm kergekaallast. Selline atraktsioon on AHHAA teaduskeskuse ees kõigile kättesaadav ka ajal, mil uksed veel koroonalukus. Kuid juba imbub siit rõõmsat peatse taasavamise lõhna, ja see on ka põhjus, miks siia luurele tulime.

«Tere, ma tean sind «Rakett 69» saatest,» hõiskab Õnne (8) meile uksele vastu tulnud Andres Juurele. Tema on AHHAA keskuse juht ja ideede generaator. Leiutajad on ka ekspositsioonimeistrid Andres Kuura ja Tanel Linnas, kes meile äsja valminud imemasinad kätte juhatavad. «Uute asjade väljamõtlemine on kõige ägedam töö,» ütleb Kuura sellise lustiga, nagu suurte inimeste puhul harva näeb.

«Kõiki neid asju ühendab gravitatsiooni,» selgitab Juur. «Saad väga praktiliselt ja oma keha kaudu aru, mismoodi see loodusjõud töötab.»

«See on väga õudne,» purskab Säde (12) emotsionaalselt. «Ma ei julge seda enam kunagi teha! Ma tahan seda kohe uuesti teha!» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles