Ajalooline maandumine avab Marsil elu otsingud

Copy
NASA meeskond Californias Pasadenas asuvas teaduskeskuses rõõmustab teate üle, et Perseverance jõudis edukalt Marsi pinnale. 
NASA meeskond Californias Pasadenas asuvas teaduskeskuses rõõmustab teate üle, et Perseverance jõudis edukalt Marsi pinnale. Foto: Bill Ingalls/NASA/SCANPIX

Neljapäeva hilisõhtul Marsi Jezero kraatri pinnale laskunud NASA kosmoseaparaat Perseverance’ilt ehk oodatakse kinnitust punase planeedi kunagise elu kohta, aga ka tulevasi mehitatud missioone toetavaid teadmisi.

Missiooni kallal, mis läks maksma 2,2 miljardit eurot, on töötanud tuhanded inimesed ja panuse andnud sajad ettevõtted. Kui tehniline kirjeldus kõrvale jätta, oli neljapäevaõhtune laskumine ka emotsionaalselt ülipingeline – 205 miljoni kilomeetri kaugusel saab loota vaid tarkusele, mis on kosmosesondi kirjutatud.

Valgus ja raadiolained liiguvad Marsi ja Maa vahet sellisel kaugusel 11 minutit. Ehk kui Visadikult – just nii võiks kõlada Perseverance’i eestikeelne vaste – jõudis pärale teade, et kulgur on jõudnud Marsi atmosfääri, siis tegelikkuses vaatas Visadiku kaamera juba Marsi pinda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles