Endel Lippmaa mälestusmedali pälvib Taani veteranpoliitik

Copy
Taani veteranpoliitik Uffe Ellemann-Jensen
Taani veteranpoliitik Uffe Ellemann-Jensen Foto: Eesti Teaduste Akadeemia

Eesti teaduste akadeemia akadeemik Endel Lippmaa mälestusmedali pälvib 2020. aastal Taani veteranpoliitik Uffe Ellemann-Jensen.

Akadeemik Endel Lippmaa (15.09.1930–30.07.2015) oli üks Eesti teaduse ja poliitika suurkujusid ning on senini üks tuntumaid eesti teadlasi maailmas. Legendaarselt terava, laiahaardelise ja võimeka isiksusena panustas ta Eesti iseseisvuse taastamisse ja vaba ühiskonna ülesehitamisse, mõjutades ja kujundades pikka aega meie riigi arengut.

Endel Lippmaa nimelise mälestusmedali ja sellega seotud loengute traditsiooni kaudu soovib Eesti teaduste akadeemia toetada teaduse tippsaavutuste ja uute ideede levikut, aga ka tunnustada ja väärtustada väljapaistvate isiksuste missiooni Eesti ajaloos. Seetõttu valitakse Endel Lippmaa medali saajaks väljapaistev teaduse- või ühiskonnategelane, kelle tegevus on oluliselt mõjutanud teaduse või ühiskonna arengut ning kelle tegevuses on tippteadus ühendatud ühiskonna teenimisega.

Täna, Endel Lippmaa 90. sünniaastapäeval tunnustatakse tema mälestusmedaliga väljapaistvat Taani poliitikut, Eesti head sõpra ja meie vabaduspüüdluste tulist toetajat Uffe Ellemann-Jensenit.

Taani välisministrina (1982–1993) vedas Uffe Ellemann-Jensen Eesti Vabariigi iseseisvumise taastamise ajal Balti riikide tunnustamise protsessi. Tänu temale sai Taanist esimene riik, mis taastas diplomaatilised suhted kõigi kolme Balti riigiga. Koos Saksa kolleegi Hans-Dietrich Genscheriga kutsus ta 1992 kokku Läänemeremaade Nõukogu, mille keskne siht oli pärast külma sõja lõppu tagada Läänemere regiooni tasakaalustatud areng. Kakskümmend aastat (1998–2018) panustas ta jõuliselt Balti arengufoorumi tegevusse, mis koondas meie regiooni äri-, poliitika-, meedia- ja teadusvaldkonna tipptegijaid.

Endel Lippmaa medal.
Endel Lippmaa medal. Foto: Eesti Teaduste Akadeemia

Esimese Endel Lippmaa medali pälvis ja sellega seonduva loengu pidas 2017 Nobeli keemiapreemia laureaat Kurt Wüthrich. Seoses erakordse aastaga on Uffe Ellemann-Jenseni loengu täpne toimumisaeg veel lahtine. Loengu fookuses on väikerahvaste ees seisvad väljakutsed.

Mälestusmedali pälvija valib komisjon koosseisus Ene Ergma, Mart Kalm, Jaak Lippmaa, Urmas Nagel, Mart Saarma.

Titaanist mälestusmedali on kujundanud metallikunstnik Risto Tali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles